Još jedan kolač sa jagodama

Recept za još jedan kolač od jagoda. Jer kako bih ga drugačije nazvala? 🙂

Sastojci:

Za testo:

  • 120 gr putera
  • 100 gr belog šećera
  • 40 gr smeđeg šećera
  • 220 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 200 gr pavlake
  • 1 jaje
  • 2 kašike vanilinog ekstrakta
  • 60 gr šećera
  • 1 kašika brašna
  • 300 gr iseckanih jagoda
  • 50 gr šećera
  • 2 kašike limuna
  • 2 kašike gustina
  • šaka listića badema

Otopite puter i u njega dobro umešajte obe vrste šećera i prstohvat soli. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo. Testo će se raspadati, ali tako i treba da izgleda. Odvojte 3/4 testa i poređajte po dnu modle u kojoj pečete kolač, a onu jednu četvrtinu ostavite sa strane.Odvojeno umutite pavlaku sa šećerom. U to dodajte jedno jaje i nastavite da mutite. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt i kašiku brašna. Prelijte ovaj fil preko testa. Jagode dobro pomeštajte sa šećerom, limunom i gustinom i poređajte po filu. Na kraju odozgo pospite ostatke testa koje ste ostavili po strani, pa po njemu pospite listiće badema. Stavite kolač da se peče na 170 stepeni oko 45 minuta. Nakon što je pečen, ostavite ga da se ohladi. Čak bih savetovala da to bude frižider, jako je lep kad je baš hladan. Malo je slađi od onih na koje sam ja navikla. Možda ću u sledećoj turi ipak malko smanjiti količinu šećera. Ali vi prvo probajte ovako, ja sam navikla na manje slatke kolače. 🙂

Postavi komentar